Solo: A Star Wars Story

“Solo: A Star Wars Story” är en berättelse som utspelar sig i Star Wars- universumet. Filmen är den andra spinoff-filmen till Star Wars. Det innebär att den är sammanhängande med tidigare filmer, men inte direkt anknuten till någon av dem. Berättelsen tar oss långt tillbaka i tiden då den utspelar sig 10 år innan “A New Hope”. Filmen följer en ung Han Solo och hans vapendragare Chewbacca som går med på att följa med på en stöt inom den kriminella världen. Filmen kom ut 2018 och är en film av genren Space Western, vilket är en underkategori till sci-fi som blandar det klassiska western-temat med science fiction-berättelser.

“Star Wars” är en filmserie skapad av George Lucas och den har lockat tittare världen över ända sedan 1970-talet då den första filmen släpptes. År 2012 såldes dock produktionsbolaget Lucasfilm till Disney, och det är de som distribuerat filmen “Solo”. Han Solo är en av de mest populära karaktärerna i Star Wars filmerna och George Lucas hade länge planer på en fristående film om denna karaktär. Men det var alltså inte förrän år 2018 som filmen kom ut. Filmen hade en stor budget men tyvärr lyckades den inte dra in så mycket intäkter som man hade väntat, och anses därför vara något av en flopp.

Handling

“Solo: A Star Wars Story” är en film som handlar om Han Solo och Chewbacca, båda två välkända karaktärer för Star Wars-fans. Filmen utspelar sig innan alla övriga filmer om Star Wars och du får följa den unge Solo och Chewbacca i den kriminella rymdvärlden. Solo spelas inte av Harrison Ford i denna film, utan av skådespelaren Alden Ehrenreich, och han gör en bra insats som Han Solo. Filmen har en rolig story och den är fylld med action och spänning. Du stöter också på Lando Calrissian, ännu en välkänd karaktär från Star Wars-universumet. Han spelas här av Donald Glover, som fått mycket beröm för sin roll i filmen.

Produktionen

George Lucas hade alltså planerat för en film om Han Solo sedan länge, men inte förrän 2017 började inspelningen av “Solo: A Star Wars Story”. Dock uppstod meningsskiljaktigheter mellan regissörerna och manusförfattarna och det slutade med att regissören sparkades och fick ge plats för en ny. Istället fick Ron Howard ta över och det sägs att han filmade om cirka 70 procent av filmen som redan hade spelats in. Howard och George Lucas är vänner och Lucas dök även upp under inspelningarna en dag som en överraskning. Det kostade mellan 275 och 300 miljoner amerikanska dollar att spela in filmen, vilket gör produktionen till en av de mest kostsamma hittills i branschen.

Filmsläpp och mottagande

“Solo: A Star Wars Story” hade världspremiär den 10 maj år 2018 på El Capitan Theatre i Los Angeles. Fem dagar senare visades den också vid Filmfestivalen i Cannes. Den 23 maj hade den premiär i resten av världen, förutom i USA där den kom ut den 25 maj. Det sägs att Harrison Ford såg filmen två gånger och talade positivt både om filmen och Ehrenreichs skådespelarinsats. Som tidigare nämnt drog filmen dock inte så många tittare som väntat och räknas därför försäljningsmässigt som en flopp. Regissören Ron Howard är ändå nöjd med filmen och twittrade om att han tyckte det var synd att den inte drog fler tittare.

Sammanfattning

“Solo: A Star Wars Story” är en film som bygger på Star Wars filmerna, men som är fristående från övriga filmer i serien. Denna film handlar om Han Solo, en av de populäraste karaktärerna i filmerna, samt wookien Chewbacca. Det är en actionfylld film i genren Space Western och den är en av de filmer som varit dyrast att producera någonsin. Tyvärr drog den inte så många tittare och ansågs vara en flopp rent försäljningsmässigt. Filmen har dock ändå fått relativt bra betyg från tittarna. Om du gillar Star Wars ska du ge “Solo” en chans helt klart, kanske kommer du att älska den precis som Harrison Ford.