Ready Player One

Ready Player One är en amerikansk film från 2018. Skriven av Ernest Cline och Zak Penn kommer här filmen baserad på Clines roman från 2011. Filmen är regisserad och producerad av den välkända Steven Spielberg och bjuder på ett riktigt science fiction-äventyr! I rollerna hittar vi bland annat Tye Sheridan, Olivia Cooke, T.J. Miller, Ben Mendelsohn, Mark Rylance samt Simon Pegg. Filmen fick rätt högt betyg och under premiärhelgen drog den in över 41 miljoner dollar. Är du ett riktigt sci-fi-fan? Då kommer du antagligen fastna för denna film. Om du fortfarande är osäker och vill veta mer kommer vi berätta om filmen i denna artikel.

I många fall där filmer är baserade på böcker tycker en stor del av personerna som läst/sett båda att boken oftast är bättre. Vi tycker inte att det går att jämföra så här med tanke på att filmer många gånger är en tolkning på berättelsen. Det betyder att vissa saker kan ses som bättre eller sämre än boken och eftersom alla tycker olika är det något du måste avgöra själv. Vad vi kan säga är att Ready Player One är en intressant film för alla som älskar äventyr och science fiction. Filmen blev dessutom nominerad för “bästa specialeffekter” på Oscargalan 2019 men förlorade tyvärr mot First Man.

Vad handlar filmen om?

Filmen utspelar sig år 2045 och företaget Gregarious Games med VD:arna Ogden Morrow och James Halliday har skapat en virtuell verklighet som de kallar OASIS. De flesta personer har flytt in i OASIS för att undvika verkligheten. Fem år efter att Halliday gick bort offentliggjordes ett meddelande om ett gyllene påskägg som gömts i den virtuella verkligheten. Den förste som hittar ägget skulle få ärva Hallidays förmögenhet. Hela världen engageras och vi får följa Wade (Tye Sheridan) på hans äventyr i jakt på att vinna tävlingen. I den intensiva skattjakten får han uppleva ett fartfyllt äventyr i en fantastisk virtuell värld fylld med faror, mysterier och spänning.

Inspelningsplatser

Ready Player One filmades på ett antal platser i Storbritannien. Den första platsen är Jewellery Quarter i Birmingham, det är ett av Europas största områden med företag som riktar sig till smyckestillverkning. Filmen spelades även in i andra områden i Birmingham och vissa av stadens kännetecknande byggnader togs bort och ersattes av andra för att bättre passa temat. Det finns också inslag från London och självklart en del från Warner Bros. Studios. Det finns fler platser där de filmade, dock endast några få scener. Platserna ger filmen lite av en 80-tals känsla, något som kombinerat med alla framtidsidéer (filmen utspelas år 2045) och specialeffekter kommer ge dig en unik och intressant filmupplevelse som du inte bör missa.

Specialeffekter

Ready Player One har en hel del specialeffekter, vilket inte kommer som en överraskning med tanke på att det är en science fiction-film. Effekterna gör att vissa delar påminner lite om ett tv/datorspel, något som vissa tycker om det medan andra inte gillar. Enligt en del som har sett filmen blir det lite för mycket effekter i vissa stunder. De är dock bra gjorda och bjuder på något extra utöver själva handlingen. Vi är inte de enda som tyckte att specialeffekterna var bra gjorda, filmen blev nämligen nominerad till en Oscar för “Bästa Specialeffekter” på Oscarsgalan 2019. De förlorade dock mot den biografiska dramafilmen First Man.

Vårt omdöme

Ett spännande science fiction-äventyr med referenser i mängder är vad du kan förvänta dig med denna film. Med specialeffekter som tar med dig till en spelliknande värld där du får följa huvudrollens jakt efter det gyllene ägget kommer du bli helt fast i handlingen. Att det är Steven Spielberg som har regisserat och producerat filmen är heller inget litet plus! Vad vi vill passa på att påpeka är att filmen passar bäst för ungdomar. Självklart kan alla se den men känslan i det hela ger en ungdomsfilmskänsla, vilket inte är konstigt med tanke på att åldersgränsen på filmen ligger på 11 år. Kort sagt kan vi säga att detta är en film för dig som gillar äventyr!