Jurassic World: Fallen Kingdom

Jurassic Park är en spännande film som visar varför det är en dålig idé att experimentera med DNA och sedan öppna en dinosauriepark. Den första filmen visades för första gången 1993. Den blev en succé och det skapades en uppföljare 1997. Den tredje filmen i serien kom ut 2001 och sedan dröjde det 14 år innan nummer fyra, Jurassic World, lanserades. I den här artikeln vill vi dock berätta om Jurassic World: Fallen Kingdom. Det är uppföljaren till Jurassic World och även den nyaste filmen i serien. Jurassic World: Fallen Kingdom hade premiär i juni 2018 och är den andra delen i serien Jurassic World.

Filmen är regisserad av Juan Antonio Bayona som är en spansk-amerikansk regissör och producerad av Frank Marshall, Patrick Crowley och Belén Atienza. Det är Universal Pictures som har gett ut filmen och för de som gillar dinosaurier kan vi meddela att en uppföljare planeras att komma ut 2021. Marknadsföringen för Jurassic World: Fallen Kingdom var stor och det gavs ut tre olika trailers för filmen, en av dem i samband med Super Bowl. Både Lego och Mattel, vilka är kända leksaksföretag, har marknadsfört filmen med byggset och leksaker. Även ett simulatorspel som går ut på att du ska bygga en egen dinosauriepark har getts ut.

Filmens handling

Jurassic World: Fallen Kingdoms handling börjar nästan direkt efter föregångarens slut. Det börjar med att legosoldater ska hämta DNA från liket efter indominus rex som ligger i lagunen. Dock blir de attackerade av tyrannosaurusen och mosasaurusen från parken och undkommer knappt. De råkar dessutom lämna grinden till lagunen öppen så att Mosasaurus simmar ut i havet. Sedan går det tre år innan handlingen fortsätter och det handlar då om en grupp som vill rädda dinosaurierna från att dö ut då vulkanen på ön återigen är aktiv. Du får möta Jurassic Worlds operationschef Claire Dearing och även parkens raptortränare Owen Grady än en gång i denna spännande uppföljare till Jurassic World.

Skådespelare och dinosaurier

Du kommer stöta på skådespelare som du känner igen sedan tidigare filmer i serien om dinosaurierna. Chris Pratt axlar återigen rollen som raptortränaren Owen Grady i Jurassic World: Fallen Kingdom och Bryce Dallas Howard axlar manteln som Claire Dearing. Du får också se Jeff Goldblum ta sig an rollen som Dr. Ian Malcolm, precis som han gjort i de andra fyra filmerna om dinosaurieparken. När det kommer till vilka dinosaurier du kommer stöta på är det en hel del. Du får självklart se tyrannosaurus rex och velociraptorer i filmen men du kan även skåda eller höra talas om baryonyx och carnotaurus till exempel. Sedan ska vi inte glömma själva mosasaurus som simmar ut i havet.

Mottagande

Jurassic World: Fallen Kingdom är en film som har fått blandade recensioner av kritiker. De har till exempel hyllat filmens mörka ton med mycket action men anmärkt på dess brist av nya inslag. Filmen har dock ändå mottagits bra och sägs av många vara bättre än föregångaren Jurassic World. Filmen sålde väldigt bra och tjänade in över 1 miljard amerikanska dollar, vilket gjorde den till nummer tre på listan över mest inkomstbringande filmer under året 2018. Vi tycker att denna film är väldigt sevärd och om du har tyckt om de tidigare filmerna kommer du säkerligen gilla denna. Du bjuds på spännande action och sci-fi i denna rulle.

Sammanfattning

Jurassic World: Fallen Kingdom är en sci-fi-film som kom ut 2018. Det är den femte delen av Jurassic Park-filmerna, samt film nummer två i Jurassic World-serien. Du kommer känna igen skådespelarna från föregångaren och du kommer få se en hel del häftiga dinosaurier i filmen. Handlingen utspelar sig i inledningen kort efter föregångarens slut, och hoppar sedan fram tre år i tiden. USA:s regering funderar över huruvida de ska rädda dinosaurierna från ön eller inte, då öns vulkan snart kommer få ett utbrott. Filmen var den tredje mest inkomstbringande filmen under 2018 och om du har gillar de andra filmerna i serien kommer du troligtvis gilla även denna.