Black Panther

Filmen Black Panther är baserad och inspirerad av seriefiguren med samma namn. Seriefiguren är en klassiker som skapades av Stan Lee och Jack Kirby och producerades av Marvel Comics. Black Panther var när den kom den första svarta superhjälten vi kunnat skåda i en amerikansk tidning, debut gjorde han i tidningen Fantastic Four år 1966. Under 1990-talet påbörjades en planering inför att filmatisera den populära seriefiguren, men i slutändan blev det ingen film denna gång. Ett antal år senare, närmare bestämt år 2011, tog Marvel Studio tag i filmatiseringen igen och de anlitade då en dokumentärförfattare vid namn Mark Bailey för att få hjälp med att ta fram manuset till filmen.

Två år efter att Marvel Studios började planeringen inför filmatiseringen så meddelade Kevin Feige, direktör och filmproducent för Marvel Studios, att filmen höll på att utvecklas. Kevin Feige meddelade detta i oktober 2013 och ganska precis ett år efter att detta utannonserades, oktober 2014, meddelades att filmen planerades att ha premiär i november 2017 med Chadwick Boseman i huvudrollen. Inspelningarna av filmen skedde i början av året, mellan januari och april år 2017. Tack vare produktionen av Marvels Spider-Man Homecoming, blev det en fördröjning av Black Panther-filmens premiär. Black Panther försenades drygt 4 månader och den stora premiären gick av stapeln i slutet av januari 2018.

Symbolisk film

Premiären skedde på Dolby Theatre i Los Angeles men det tog omkring två veckor innan den började visas på biograferna i USA. Black Panther letade sig till de svenska biograferna 14 februari år 2018 och den fick god kritik, publiken strömmade till salongerna och succén var ett faktum. I USA klev filmen in i ett bra skede politiskt sett i och med att detta historiskt sett är den första svarta superhjälten och filmen blev symbolisk för ett Trump-USA som vi har sett präglats av en ny våg av rasism. Handlingen i filmen utspelar sig dock inte i USA utan i ett påhittat land i Afrika, I Wakanda för att vara exakt.

Vibranium

Wakanda speglas utifrån ett världsperspektiv som ett land i tredje världen, men skenet bedrar då det besitter en stor mängd av världens starkaste metall Vibranium. Metallen vibranium innehar en otrolig förmåga att absorbera kraft och omvandla den till ny energi, detta är en viktig aspekt för Black Panthers otroligt kraftfulla dräkt. Black Panthers dräkt tar en stor plats i filmen då den suger åt sig maskingevärskulor som om det vore godis och omvandlar sedan dess energi till superkrafter. Black Panther heter egentligen T’Challa och är kung i Wakanda, i filmen ställs T’Challa mot en driven krigsveteran som anser att Wakanda roffat åt sig alla afrikanska rikedomar.

Regissören Ryan Cooglers

I filmen får vi se spektakulära och väl avvägda actionscener som även blandas med mänskligt drama och den fångar lätt åskådarnas intresse. En sak som lyfter denna film är hur regissören Ryan Cooglers noggrant och detaljerat skildrat Wakanda på ett sätt som höjer Black Panther över andra filmer som också handlar om superhjältar. Ryan Cooglers har verkligen lyckats fånga publiken när han med en fantastisk precision blandat den afrikanska historien tillsammans med futuristisk estetik. Cooglers lyckas också upprätthålla en världsbild där det finns en bra balans mellan de afrikanska stamsamhällenas existens tillsammans med de teknologiska där vi ser en avancerad infrastruktur och en väl utvecklad vapenteknik.

Ludwig Göransson

I Black Panther har vi också en svensk person som spelar en viktig roll, nämligen Ludwig Göransson. Ludwig Göransson fick äran att skriva soundtracket till filmen. När Göransson först fick uppdraget att göra filmens låtar bestämde hans sig för att åka ner till Afrika för att göra lite förarbete. Resan gick till Senegal där han spenderade en månad, han blev mycket inspirerad av de afrikanska influenserna och lyckades med hjälp av Kendrick Lamar och Mark Spears att få till soundtracket till filmen. Ludwig Göransson fick på Oscarsgalan 2019 motta en Oscar för bästa filmmusik, priset fick han just för sin insats med musiken i filmen Black Panther.